ХХ Міський фестиваль вертепів "З Різдвом Христовим!"

РІЗДВЯНА ІСТОРІЯ ТА ПЕРЕМОГА НАД НАШЕСТЯМ ЧОРТІВ НА ДОНБАС: У ЛУЦЬКУ – ЯСКРАВИЙ ФЕСТИВАЛЬ ВЕРТЕПІВ

09.01. 2019 15:44
Колективи з низки навчальних закладів міста презентували вертепні дійства, поєднуючи біблійну історію з сучасними реаліями.Фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим!» відбувся 9 січня у Палаці культури міста Луцька.Ведучі фестивалю Вадим Хаїнський та Ангеліна Лукянчук зауважували, що з часом міняються літературні та сценічні форми, однак не міняється основна вістка, про яку розповідають ангели, пастухи, царі: це нагадування про радісне народження Христа у бідній стайні. В Україні здавна був звичай на святі вечори після Різдва показувати вертеп.

До участі у фестивалі запрошували творчі колективи установ культури, навчальних закладів, громадських організацій та підприємств міста, родинні колективи.

Оскільки фестиваль конкурсний, при оцінюванні вертепів враховували зміст текстів біблійної та світської частин вертепної вистави, наявність вертепної атрибутики, виконавську майстерність та художнє оформлення дійства.

Виступи колективів оцінювало журі у складі директора, художнього керівника Волинського академічного обласного театру ляльок, заслуженого діяча мистецтв України Данила Поштарука, директора Палацу культури міста Луцька, заслуженого діяча мистецтв України Юрія Войнаровського, члена Національної спілки письменників України, заслуженого журналіста України Надії Гуменюк, завідувача відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею Людмили Мірошниченко-Гусак, виконувача обов’язків директора Луцького районного будинку культури, заслуженої артистки України Алли Опейди.

Першими виступили наймолодші конкурсанти з колективу «Співоча родина» закладу дошкільної світи №14. Продовжив програму заклад дошкільної освіти №21, колектив «Радість» з вертепним дійством «Різдво в Україні».

Театральна студія «Бешкетники» Палацу культури міста Луцька презентувала ляльковий вертеп «Притча про шлях до Ісуса».
Зразковий фольклорний гурт «Волинські узори» з Луцької загальноосвітньої школи №11-колегіуму показав вертепну драму «Ой, радуйся, земле». У постановці поєднали біблійну історію з сучасними драматичними подіями на сході України: в образі царя Ірода вгадувався лідер сусідньої «нафтогазової» імперії, який посилає чортів на український Донбас. Вокальний колектив «Жайвір» Луцького правознавчого ліцею презентував вертеп «Мир убогій цій хатині».