«ХОЧ БЕРИ, ТА З-ЗА РОЯЛЮ – І НА БРОНЬОВИК»: ТВОРЧИЙ ВЕЧІР РОМАНА КОЛЯДИ

 

 

18 грудня 2015

Текст: Юрій Ричук
Фото: Роман Домбровський

Український композитор, музикант, поет і журналіст Роман Коляда відіграв півторагодинний концерт у Луцьку. Митець навідався до Луцька справді неординарний. Мало того, що 40-річний Роман Коляда – диякон одного з київських храмів УПЦ КП. Мало того, що він – журналіст-радійник з багаторічним стажем і наразі очолює радіо «Промінь». То ще й Роман Коляда – визнаний в Україні піаніст-імпровізатор, автор цілої низки нашумілих мистецьких перфоменсів.

Власне концерт у Луцьку був названий творчим вечором. Музикант поєднував виконання власних музичних п’єс з поезією – знову ж таки власного авторства. Виходило потужно: чисте звучання струн роялю вкупі з віршами з великих колонок:

«З метрономів для серця, найкращий – то стукіт коліс,
Ну а те, що на стрілках збоїть, то на те вони й стрілки.
Як легеням непросто з пустелі – у мішаний ліс,
Так і серцю непросто оговтатись після помилки…»

 

Зізнатися, автор цих рядків перед концертом не знав про Романа Коляду нічогісінького (довелося нишком під час концерту штудіювати Вікіпедію). Організатори ж для знайомства з його творчістю поширювали відео з одним з найвідоміших творів «Незнайомка з хризантемами» - ніжний і ліричний твір. Такого настрою і чекалося спочатку від гостя. Але хіба міг цим обмежитися той, кого знають не лише як музиканта, а й як журналіста і диякона? Тож «чистої» лірики чекати було годі. То вже стало зрозуміло під час концерту. Було тут і госте й болюче:

«Все однаково тепле, зручне, й не чуже й не своє,
Все гладеньке стає, все блискуче, рожеве і … мертве,
Доведеться вже скоро шукати, де ж, Господи, є
Хоч один хтось, кому не в бутік, чи у банк, а до церкви.»

Роман Коляда – диякон одного з київських храмів УПЦ КП

На початку концерту Роман Коляда попросив усіх охочих писати йому записки з питаннями. «Можете літачками їх в мене запускати», – порадив напівжартома. Зголосилася тільки луцька журналістка Світлана Зозуля. Але питання задала таке, після якого, як зізнався Роман Коляда «треба від роялю і на броньовик».

У музиканта поцікавилися, як вплинути на українську владу, яка досі не може припинити цю нікому не потрібну і незрозумілу війну. «Я був там, на фронті. Не довго, але був. І я бачив там людей, які точно знають, за що воюють. Тому ця війна не є незрозумілою. А якщо вона такою видається для когось із нас – то очевидно впливати якось треба передусім на самих себе, а не на владу», – відповів музикант, чим викликав бурхливі оплески. А ще дав усім зрозуміти, що чоловік він справді глибокий і цікавий. І заодно змусив трохи по-іншому сприймати свою музику і свої пісні.

Музикант вражає луцьких поціновувачів

…Чи то інформації про приїзд унікального чоловіка було недостатньо в інформаційному просторі, чи справді у Луцьку мало шанувальників якісної і авторської фортепіанної музики. Але зал Палацу культури був заповнений хіба наполовину. Утім, враження глибини мистецтва, яке творилося на сцені, від того не стало меншим.

Зал Палацу культури: наполовину повний, чи напівпорожній?

Організатор Ельвіра Яцута (мистецьке обєднання «стендаЛь») оголошує початок

«З метрономів для серця, найкращий – то стукіт коліс...»

Рояль звучав вкупі з віршами

Екс-мер Луцька Богдан Шиба та книговидавець Дмитро Головенко

Екс-мер Богдан Шиба в оточенні дівчат-волонтерок

Громадський діяч Володимир Павлік з супутницею

Похресник та дружина Романа Коляди

Шанувальники фортепіанної музики

Лучани, поціновувачі музики Коляди

Поціновувачі музичного мистецтва композитора

Фортепіано, на якому грав Коляда

Благодійний ярмарок від волонтерок

Компакт-диски авторської музики Коляди