МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЄКТ "На струнах Кобзаревої душі"

На сцені Палацу культури сьогодні, 9 березня, творчі колективи культурно-мистецького центру «Красне» подарували глядачам мистецький проєкт «На струнах Кобзаревої душі».

Яскраве мистецьке дійство пройшло у рамках міських заходів, приурочених до 206-ї річниці від дня народження великого поета. У Палаці культури міста Луцька лунали композиції на вірші Тараса Шевченка – оригінально, творчо, динамічно та інколи тужливо. І цьому сприяли не лише таланти майже 200 артистів КМЦ «Красне» – учасників колективів і окремих виконавців для яких це був своєрідний творчий звіт.

На сцені серед акторів був і сам Тарас Григорович. Він читав свої вірші, розмірковував та спостерігав за виконавцями. А ще страждав, переживав, боровся і творив! У образі великого поета постав луцький актор народного театру-студії «Гармидер» Дмитро Безвербний. Його талановита гра та почуття, виражені іншими учасниками проєкту, нікого не залишили байдужим.

У театралізованому дійстві органічно переплелися акторська гра, музика, поезія та пісня. А ще – дивовижна хореографія, яка граційно балансувала на межі балету. Наприклад, інакшими словами, як захоплення годі й описати номер за участі тендітних дівчат у образі Русалоньки та її сестер-подруг.

Потужним акордом став заключний номер концертної програми. Коли зі сцени, за участю усіх артистів пролунали символічні слова: «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!» – зал піднявся. І, справді, у такі миті переконуєшся у пророчому дарі великого Кобзаря – ніколи ще не були такими актуальними ці рядки, як у скрутні години для нашої держави. «Шануймося і будьмо єдиними у своїх думках, помислах, словах. Словах, разом з Тарасом Шевченком», – цим побажанням глядачам завершила творчий вечір директорка КМЦ «Красне» Алла Опейда.

Мисткиня розповіла ІА «Волинські новини» про те, ким для неї особисто є постать великого Кобзаря. «Тарас Шевченко – символ нашої української нації. Патріот, який все життя відстоював високі ідеали незалежності і значення його просто неможливо переоцінити. Для кожного українця його слово має бути не лише вагомим, а дійсно пророчим. Сьогодні бачимо цю актуальність, тому варто згадувати поезію Кобзаря не лише під час мистецьких заходів», – каже Алла Олександрівна.

Зауважує заслужена артистка України і те, що кожен повинен пробудити в собі щиру потребу розмовляти українською мовою. І тоді, органічно, прийде любов до віршованого слова наших корифеїв – і Шевченка, і Українки, і Франка. Лише так ми зможемо не лише відродити українську класику, але й прищепити до неї інтерес у молодого покоління.

Фото і текст Олександра Дурманенка.

Джерело