Лучани відзначали «Спільну Коляду»

Лучани відзначали «Спільну Коляду»

10.01.2016

Сьогодні на Театральному майдані обласного центру під час другого дня міжнародного етно-фестивалю “Різдво у Луцьку” лучани та гості міста колядували, щедрували, вітали один одного зі святами. А на різдвяному ярмарку можна було скуштувати смачної куті, питних медів, волинської шинки та ковбаски.

Своє мистецтво демонстрували колядники з різних куточків України, Волині та міста Луцька. Співом лучан та гостей міста протягом сьогоднішнього дня фестивалю тішили фольклорні гурти: Гімназії № 14 ім. Василя Сухомлинського (керівник Олег Романюк); ЗОШ №25 «Перлинка» (керівник Тетяна Пінчук); ЛНВК гімназія №14 Народний фольклорний колектив "Дивоцвіт" (керівник Олена Шульгач)

Особливо тепло жителі міста зустрічали колективи, які приїхали із Павлограда та Житомира. Неповторні різдвяні композиції подарували глядачам Центр дитячої та молодіжної творчості «Диво» (керівник Іванна Горбачук) та співачка Уляна Томчук.

Жителі обласного центру мали нагоду побачити, як колись колядували у різних куточках області. Перед ними виступили Народний аматорський фольклорний гурт «Дубровонька» із Камінь-Каширського району, Народний аматорський фольклорний колектив «Кременчанка» та Народний аматорський фольклорний колектив «Писанка» із Рожищенського району, Народний аматорський фольклорний колектив «Калина» з Іваничівського району, аматорський фольклорний гурт «Журавка» із Луцького району. Усі фольклорні колективи, які прибули на етно-фестиваль, отримали подяки Луцького міського голови.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В рамках етно-фестивалю відбулися різдвяні зустрічі в арт-галереї «Луцьк». Лучани мали нагоду поколядувати з творчим колективом з міста Павлограда. Гостей привітали заступник міського голови Андрій Киця та начальник управління культури міської ради Тетяна Гнатів. «Наш край завжди був колискою традицій. Добре, що вони збережені», - сказав Андрій Киця.

Провели майстер-клас з вивчення автентичних колядок від Тетяни Ціхоцької та гурту «Жайворонки». Майстер-клас з виготовлення різдвяних оберегів запропонувала Наталка Довгалюк. А ще тут усі частувалися кутею, узваром, медами, солодощами.

Також традиційно на Театральному майдані відбулася громадська акція «Спільна Коляда», яка розпочалася виступом фольклорного гурту «Ластівки» Луцької музичної школи №1.

Лучан та гостей міста з Різдвом Христовим привітали міський голова Микола Романюк, настоятель храму Холмської Богородиці Михайло Онищук.

Звертаючись до присутніх, Микола Романюк подякував усім, хто впродовж двох днів фестивалю зі сцени колядував і прославляв Бога. “Протягом двох днів на цій сцені колядували люди поважного віку і діти. А це значить, що наші прекрасні традиції передаються з покоління у покоління”, - наголосив він.

Також міський голова побажав усім родинного благополуччя, достатку, миру на нашій землі, здоров'я, щоб Господь оберігав від не гараздів.

Після вітань на сцену піднялися звіздарі з вертепними зірками, що представляли загальноосвітні заклади міста, та Народний аматорський фольклорний гурт “Чачка” Палацу культури міста Луцька, які спільно з представниками влади, духовенством та лучанами, що зібралися на Театральному майдані, виконали колядку “Нова радість стала”.

Впродовж фестивалю тривали благодійні акції «З Різдвом у серці», «Поділись святом з солдатом». Майстри зі своїми вихованцями виготовляли сувеніри, які будуть передані бійцям АТО.

 

http://www.lutskrada.gov.ua/fast-news/luchany-vidznachaly-spilnu-kolyadu