Презентуємо проєкт «Розвиток польсько-української співпраці на основі культурної спадщини»

Палац культури міста Луцька презентує проєкт, метою якого є популяризація знань про ремесла, курпський та волинський фольклор, а також спільна діяльність щодо культурної та історичної спадщини обох регіонів.
Проєкт спрямований на популяризацію регіонів через призму їхніх народних багатств.
Шляхом зміцнення культурних зв’язків та популяризації культурно-історичної спадщини стане організація культурних заходів, що ґрунтуються на курпському та волинському фольклорі та випуск спільного видання.
Курпська та Волинська культура розвинула особливі художні та ремісничі традиції, які більше ніде не збереглися до такої міри.
Проєкт позитивно вплине на створення іміджу регіону у сфері популяризації культурно-історичної спадщини, підвищить рівень різноманітності та якості туристичних продуктів.

 Для популяризації знань про ремесло, волинський та курпський  фольклор, а також спільну діяльність щодо культурної та історичної спадщини Волинської області та Мазовецького воєводства Палац культури міста Луцька  з 01 березня 2021 року розпочав реалізацію Проєкту «Розвиток польсько-української співпраці на основі культурної спадщини» в межах Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

 Курпський регіон та Волинська область визнані одними з найбагатших та найцікавіших регіонів за своїм етнографічним характером. Курпська та волинська культура розвинула особливі художні та ремісничі традиції, які більше ніде не збереглися до такої міри. Проте, без активної підтримки та популяризації курпські та волинські традиційні професії, а також ремісничі та ручні витвори мистецтва не мають шансів зберегтися для майбутніх поколінь. Є ризик, що професії та навички, які сьогодні не популярні, зникнуть назавжди, якщо молоде покоління не засвоїть свої цінності...
 У минулому для людей, які жили у сільській місцевості, традиційне ремесло було елементом побуту та традицій, які передавалися з покоління в покоління. Сьогодні ми бачимо зменшення кількості активних майстрів, які продовжують свою мистецьку діяльність порівняно з минулим часом.
?Основна мета проєкту – це розвиток та популяризація традиційного ремесла та народної культури. Проєкт передбачає розумне використання та управління майном регіонів, тобто їхніми багатими традиціями. Іншою метою проєкту є сприяння транскордонного співробітництва шляхом використання культурної та історичної спадщини.
 Заплановані в проєкті заходи дають змогу розпочати довгострокове транскордонне співробітництво, дізнатися більше про культуру та історію один одного.
 Проєкт інтегрує місцевих жителів, популяризує регіон, його історію, культуру та сучасні економічні досягнення.
 Проєкт передбачає популяризацію традиційних ремесел через майстер-класи для дітей та молоді з довколишніх шкіл, туристів та жителів обох регіонів у таких галузях як ткацтво, скульптура, випікання хліба, лозоплетіння, вишивка, мереживо, витинанки.
?Метою проєкту є можливість поєднання старих прийомів створення народних виробів ручної роботи з художніми виробами у багатьох сферах. Ці продукти можуть бути використані на ринку. Така діяльність пов’язує ідею підприємництва з популяризацією історії та регіональної культури.
 Надіємось, що мешканці Волинської області, які працюють в сфері традиційного ремесла та народної творчості, долучаться до реалізації проєкту «Розвиток польсько-української співпраці на основі культурної спадщини», зможуть себе показати та стануть перлиною нашого регіону❗

Запрошуємо  відвідати сторінку проєкту, який реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020
https://www.facebook.com/ZnykayuchiProfesiyi