Театральні читання Лесиних листів до 150 річчя від дня народження Лесі Українки

Розглядайся навколо, де не будеш, і пиши, я певна, що тоді в сій книжці з’явиться не мало “рoesie”. Поезія є всюди, хоч не всякий її бачить.

(З листа Олени Пчілки до Лесі Українки)

В останній лютневий день ми відзначили 150 річчя від дня народження Лесі Українки. Неймовірна подія відбулася 28 лютого у Палаці культури міста Луцька – мистецьке дійство «Лесині листи». Творчий захід органічно поєднав на одній сцені батьків і дітей. Зразкова театральна студія "Бешкетники" оживила Лесині почуття, переживання, радість, сум і сильне поетичне слово.Через епістолярій Лесі Українки, її листування з близькими і рідними ми мали можливість побачили Лесю  різною: ніжною, люблячою, ліричною, сильною, сумною, твердою, по дитячому наївною. Перед глядачами постала енергійна, блискуче освічена українська аристократка, яка активно відстоює свої погляди, творить нові сенси і змінює світ.

Пізнати Лесю Українку не за підручником чи статтями з інтернету, а за її листами – завдання не з простих. Та вихованці театральної студії "Бешкетники" разом з батьками під керівництвом режисера Вадима Хаїнського впорались з цим на відмінно.

 Впродовж усього дійства лунали Лесині листи, такі різні за змістом, наповненням і настроєм. Затишну, ліричну атмосферу створювали чудові вірші та ледь чутна ніжна мелодія.  Всі присутні поринути в досить інтимну атмосферу, адже листи відкривали нам видатну поетесу по-новому.

Історія завжди є протистоянням непересічних особистостей ситій, злобно-агресивній, повсякденній сірості. А Леся Українка є саме такою – духовно високою, небайдужою, творчо обдарованою постаттю в історії. Однозначно, вона той велет духу, який у наш не простий час здатний надихати і вести за собою!

Фото Владислав Кардаш